Historický radioklub československý

Akce na budově

Zpět na úvodní stránku HRČS
Zpět na budovu HRČS


Odmykání Třeště 15. 4. – 18. 4. 2022

Po zimním období, které v posledních letech připomíná spíše prodloužený podzim, se konečně dostavilo poněkud příznivější jarní počasí. Pro "skalní třešťáky" toť neklamná známka počínající další, v pořadí už devatenácté pracovní sezóny v našem klubovním impériu.

Letos jsme se tu poprvé sešli ještě o něco dříve, během posledního březnového víkendu. Bylo totiž potřeba pečlivě uklidit a připravit expozici pro návštěvníky, neboť prohlídková sezóna začala hned na počátku dubna. Vše se podařilo bravurně zvládnout, dokonce zbyl čas i na vyklizení jedné z kůlen, která bude sloužit jako přírůstková místnost.

O tři týdny později, v čase Velikonočních svátků, pak proběhlo oficiální zahájení letošní pracovní sezóny. Kdo mohl, dorazil už ve čtvrtek. Kdo nemusel trávit celé Velikonoce doma, dorazil v průběhu prodlouženého víkendu. Jako obvykle probíhaly především úklidové práce, na které během léta nezbývá moc času. Tentokrát jsme se zaměřili na úklid sklepa muzea, kde už hromada různých náhradních dílů, polovraků, obrazovek a jiných předmětů dosáhla téměř obludných rozměrů. Uložené věci byly důkladně přebrány a pro zbylé věci tu byl smontován prostorný a bytelný regál. Ve sklepě byly také vyměněny klasické žárovky za úsporné LED osvětlení.

Dalším bodem programu pak bylo třídění a uložení exponátů v sekci Televizní přijímače. Tentokrát přišly na řadu první barevné přijímače Color 4401. Drobné úklidové práce probíhaly i v budově depozitáře, kde byla v rámci příprav na letní brigády umyta podlaha části prvního patra a od rampy odvezena stavební suť.

Během našeho pobytu panovalo ještě chladné, i když vcelku slušné počasí, a tak kamna v klubovně přišla velmi vhod. Komu začalo být při práci chladno, mohl se tu pohodlně ohřát. K duhu také přišla vydatná strava, o kterou se tentokrát postaralo kuchařské duo ve složení Jirka Hájek a Pepa Štochl. Hlavním bodem jejich kulinářského programu byla tentokrát pečená kachna na broskvích. Po skončení denního programu zbyl také čas na příjemné posezení u ohně s opečenými špekáčky a lahvinkou dobrého moku.

Během Velikonočního pondělí jsme se pak rozjeli do svých domovů. I když ne nadlouho, co nevidět je tady začátek prázdnin a my se tu opět sejdeme.

Honza Mottl